To nejkrásnější ze Švýcarska

Fotogalerie vaduz vaduz-celkový pohled Rýnské vodopády-Neuhausen Rýnské vodopády Konstanz (Kostnice) Mainau-kouzelná zahrada na ostrově
  • Termín: 10.8.2021 - 19.8.2021
  • Počet dní: 9 dní
  • Číslo zájezdu: 202178
  • Doprava: Autobusová
  • Ubytování: Kombinace turistické ubytovny a hotely
  • Dostupnost: Volná místa
  • Nezávazná poptávka Objednat

Popis navštívených míst najdete ZDE

Program zájezdu najdete ZDE

...nabízíme opravdu pestrý výběr nejkrásnějších a nejatraktivnějších míst...země půvabných velehor, modrých jezer a ledovců, hodinek, sýrů, čokolády, bohaté historie a kouzelné přírody...

Hlavní město:               Bern

Oficiální název:            Švýcarská konfederace

Rozloha:                       41 290 km2

Počet obyvatel:            7,6 mil.

Nejvyšší hora:              Monte Rosa 4634 m n. m.

Nejdelší řeky:               Rýn

Největší jezero:            Ženevské  581 km2

Státní zřízení:               federativní republika s dvoukomorovým parlamentem

Největší města:             Zürich 900 tis., Ženeva 600 tis., Basilej 400 tis., Bern (hl. město) 350 tis.

Úřední jazyk:                 němčina, francouzština, italština, rétorománština

Národnostní složení:     obyvatelstvo hovořící německy 63%, francouzsky 20%, italsky 7,5%, rétorománsky 0,5%

Náboženství:                 římští katolíci 46%, protestanté 40%, muslimové 1,5%

Měna:                            1 švýcarský frank = 100 centimů

HDP na osobu:              33 600 US dolarů

Průměrný věk dožití:     80,51 let

Švýcarsko je vnitrozemský stát ve střední Evropě. Sousedí s Itálií na jihu, s Francií na západě, s Německem na severu,s Rakouskem na východěa Lichtenštejnskem. Politicky je tato federace složena 26 kantonů, které mají vysokou autonomii. Švýcarsko je členem Rady Evropy, OSN, EFTA, OECD a WTO a součástí schengenského prostoru. Jednání o vstupu do EU občané v referendu odmítli a tak, kromě Lichtenštejnska, je to jediná země mimo EU a NATO v prostoru Střední Evropy.

Povrch

Téměř 70 % území Švýcarska má velehorský charakter. Na hranicích s Italií, v oblasti Penninských Alp, leží nejvyšší vrchol země – Monte Rosa.  Nedaleko najdeme světoznámý Matterhorn s výškou 4478 m n. m. Ve švýcarských Alpách také nalezneme největší alpský ledovec Aletschhorn s plochou 130 km2. Díky těmto faktů má Švýcarsko nejvyšší průměrnou nadmořskou výšku ze všech evropských států.

Vodstvo

Švýcarskem prohází jedno z hlavních evropských rozvodí. Pramení zde významné řeky – Rýn, Rhóna, Inn. Všedchny řeky mají vysoký hydroenergetický potenciál. Tato země je také bohatá na přírodní vodní plochy – jezera. Většina z nich je ledovcového původu. Vynikají svou průzračnou barvou  a poměrně velkou hloubkou. Nejvěší z nich je jezero Ženevské a jezero Bodamské.

Historie

Moderní Švýcarsko vzniklo v první polovině 19. století, když se po posledním ozbrojeném konfliktu v roce 1847, odhodlaly kantony ukončit staletou tradici válčení. Následovalo vytvoření federace, jejímž základem je spolková ústava. Mimo spojenectví zvolily i směr zahraniční politiky, která ustanovovala Švýcarsko jako přísně neutrální, tedy neúčastnící se ve vojenských operacích. Důležité bylo pro Švýcary poznání, že války nevedou k prosperitě a spokojenosti lidu. Poznání na svou dobu revoluční, které se v ostatních státech Evropy prosadilo teprve až o století později, po ukončení 2. světové války.

Obyvatelstvo

Švýcarská federace má velmi pestré jazykové i náboženské složení, s vysokým počtem cizinců. Obyvatelstvo tvoří z 91 % Švýcaři, zbylá procenta zastupující hlavně Turci, Španělé, Portugalci a Italové. Švýcarsko je také proslulé svými čtyřmi úředními jazyky – němčinou, italštinou, francouzština a rétorománština. Většina obyvatel ovládá mimo těchto jazyků také angličtinu a platí tak za jedny z nejvzdělanějších obyvatel světa. Životní úroveň je ve Švýcarsku na jedné z nejvyšších úrovní a odrazem tak je jedna z nejvyšších průměrných délek dožití, u mužů 76 let a u žen dokonce 82 let. Švýcarako nemá žádné milionové město. Největším z nich je Zürich s devíti sty tisici, následuje Ženeva a Basilej. Hlavní město Bern čítá asi 350 tis. obyvatel.

Hospodářství

Ještě v 19. století bylo Švýcarsko hospodářsky jen průměrně vyspělým státem, vynikalo však ve specializovaných odvětvích řemesel a průmyslu (např. hodinářství, farmacii a potravinářství -proslavené sýry, čokolády). Síla a základ dnešní švýcarské ekonomiky tkví v malých a středních firmách, které vynikají vysokým podílem kvalifikované práce a orientací na surovinově nenáročné výrobky.Ve finančních službách (banky, pojišťovny) se Švýcarsko stalo mezinárodním pojmem.

Mezi významná průmyslová odvětví patří: hodinářství, přesné a jemné strojírenství, přístrojová technika, chemický průmysl, potravinářský průmysl, farmaceutický průmysl a lékařská tchnika.

Patrně nejznámější oblastí služeb ve Švýcarku je bankovnictví, známé bankovním tajemstvím udržované i přes tlaky světových mocností je oslabit. Významnou bankou je UBS (největší švýcarská a jedna z největších na světě), CreditSuisse a mnoho dalších. Zajímavostí jsou soukromé bankovní domy, kde jejich majitelé ručí celým svým jměním. Do této oblasti patří i pojišťovny jako jsou Winterthur, Zürich aj.

Ve Švýcarsku sídlí také mnoho renomovaných vědeckých a výzkumných společností, které se zabývají různými oblastmi vědy. Asi nejznámějším výzkumným pracovištěm je CERN, zabývající se výzkumem v oblasti fyziky a jaderného výzkumu. Sídlí tady také mnoho univerzit světového věhlasu, například Švýcarský federální technologický institut v Curychu.

Cestovní ruch

Švýcarsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí světa . Je kolébkou sjezdového lyžování a nabízí jedinečné podmínky pro všechny druhy zimních radovánek. Turistika je také významnou složkou švýcarské ekonomiky a přináší do ní každoročně nemalé prostředky. Mezi nejvýznamnější střediska patří Wengen, Interlaken, Zermatt. Třešničkou na dortu je horské lázeňské město Davos, vynikající přepychem a kvalitou služeb.

Za kulturními památkami jezdí turisté nejvíce do Bernu. Zdejší historické centrum města tvoří stavby z 12. století, které se dochovaly z velké části ve své původní podobě dodnes. Oblast Jungfrau - Aletsch - Bietschhorn představuje vynikající příklad formování Alp včetně ledového horského hřbetu. Dají se tady pozorovat různé ekosystémy a celá oblast je velice hodnotná. Působivá alpská krajina hrála také důležitou roli v evropském umění a při rozvoji horolezectví a horské turistiky. Druhé největší město Ženeva je proslulé svým každoročně pořádaným světovým autosalonem. Sídlí zde i řada mezinárodních organizací: OSN nebo Světová zdravotnická organizace.

cena zahrnUJE

doprava luxusním busem se všemi daněmi a poplatky
vysokohorský elektrický vláček: Täsch - Zermatt - Täsch
4x turistické ubytování ve Švýcarsku
3x hotelové ubytování ve Francii (2L pokoje)
7x bohaté snídaně
komplexní cestovní pojištění včetně storna zájezdu
průvodce CK, zákonné pojištění CK proti úpadku, informační materiály

cena nezahrnUJE

vstupy, lanovky, ostatní stravování

Nezávazná poptávka - To nejkrásnější ze Švýcarska


?
Již 34. sezóna1991 - 2024