Itálie - Elba na kole

Fotogalerie 07_Elba_043 07_Elba_064 07_Elba_072 07_Elba_018 07_Elba_017
  • Termín: 18.9.2020 - 27.9.2020
  • Počet dní: 9 dní
  • Číslo zájezdu: 202089
  • Cena: 18 990 CZK
  • Doprava: Autobusová
  • Ubytování: Bungalovy
  • Strava: vlastní
  • Dostupnost: Volná místa
  • Nezávazná poptávka Objednat
  • Potroferraio - prohlídka kamenného středověkého přístavu a hlavního města Elby, maják, mohutná pevnost nad městem, Napoleonova vila
  • Rio Marina - cykloturistika v severovýchodní části ostrova, městečko se strážní věží
  • Rio nell ´Elba - bývalé hornické město
  • Cavo - nejsevernější výběžek ostrova s černou pláží
  • Volterraio - středověký hrad
  • Marina di Campo - městečko s dlouhou písčitou pláží, obklopené svěžími zelenými kopci a půvabným historickým centrem s úzkými uličkami plnými kavárniček, restaurací a obchůdků
  • Marciana Marina - výlet do západní části ostrova, možnost lanovkou na nejvyšší vrchol Elby Monte Capanne (1 018 m)
  • Fetovaia - vyhlášená pláž uprostřed krásné přírody s minimem zástavby
  • Calamita - Porto Azzuro - půvabné hornické a vinařské městečko
  • Capoliveri - úžasné výhledy na pobřeží, nejkrásnější pláže na ostrově
  • Pareti - koupání na pláži Milenců
  • Procchio - rybářská vesnička s krásnou písčitou pláží a ostrůvkem
  • Lacona - rekreační komplex, koupání, relaxace
  • Piombino - krátká prohlídka italského přístavu
  • Siena - krátká prohlídka půvabného středověkého náměstí Piazza del Campo ve tvaru půlměsíce


 Nádherně rozkvetlý subtropický ostrov s historií Napoleona, romantická krajina, malebné přístavy, horské vesničky, krásné pláže a koupání v průzračném moři, rozeklané divoké pobřeží lemované palmami a dalšími exotickými rostlinami...stále sluncem zalitý ostrov je nejvhodnější navštívit na kole právě v září..

Hlavní město                            Roma (Řím)

Rozloha                                    301 338 km²

Počet obyvatel                          60 820 696

Hustota osídlení                       201,8 obyv./km²

Nejvyšší bod                             Monte Bianco (4 809 mnm)

Jazyk                                        italština

Státní zřízení                             republika

Hlava státu                               prezident Giorgio Napolitano

Největší města                         Řím (2,7 mil.), Milán (1,3 mil.), Neapol (960 tis.), Turín (908 tis.)

HDP na osobu                          36 116 USD

Průměrný věk dožití                81,9 let

Telefonní předvolba                +39

Itálie patří mezi nejoblíbenější destinace českých turistů a to jak v létě, tak v zimě. V létě tato země nabízí pobyty u moře či aktivní dovolenou v Dolomitech, v zimě pak čekají na návštěvníky radovánky na lyžích. Lyžování v Itálii určitě potěší ty, kteří si chtějí užít spousty sluníčka v kombinaci s jídly jedné z nejzajímavějších evropských kuchyní. Fascinující množství historických památek můžete vidět po celé Itálii. K nejznámějším architektonickým skvostům se řadí Řím, Benátky či Florencie. 

Geografie

Itálie je státem jižní Evropy ležící na Apeninském poloostrově, jenž rozpozná každý díky typickému tvaru boty. Itálie má velmi hornatý povrch zejména na severu, kde se zvedají Alpy i s nejvyšším vrcholem západní Evropy Monte Bianco (Mont Blanc). Jedním z nejznámějších masivů italských Alp jsou Dolomity, oblíbená oblast pro outdoorové sporty, s nejvyšším vrcholkem Marmolada. Jižně od alpských vrcholků se nachází významná zemědělská oblast severní Itálie, Pádská nížina. Páteří celého poloostrova jsou Apeniny, které se táhnou od Janovského zálivu jihovýchodně v délce 1200 km a dosahují téměř 3000 metrů nad mořem. Břehy Poloostrov omývá na západě Ligurské a Tyrhénské moře, na východě pak Jaderské moře, k Itálii dále patří významné ostrovy Sicílie a Sardinie. Na italském území se vyskytuje 14 sopek, z nichž nejznámější jsou Etna na Sicílii, Vesuv u Neapole a Stromboli na Liparských ostrovech.

Obyvatelstvo

Urbanizace dosahuje 67%. V Itálii je mnoho měst s více než sto tisíci obyvateli. Všechna velká italská města se potýkají s rychlým úbytkem obyvatel. Itálie patří do skupiny sedmi nejbohatších a nejrozvinutějších států světa (G7) a je jejím zakladatelem. Společně s Nizozemskem, Belgií Německem, Lucemburskem a Francií je zakladatelem Evropské unie (EU). Itálie je třetím nejbohatším státem Evropy a šestým ve světě (2009). Politicky je Itálie jedna z nejdůležitějších zemí Evropské unie.

Hospodářství

Itálie je vysoce rozvinutý průmyslově- zemědělský stát, nejrozvinutější v jižní Evropě. Uvnitř samotného státu je velký rozdíl mezi průmyslovým severem a zemědělským jihem, což zapříčiňuje i separatistické tendence na severu především v Lombardii (Milán). Převažuje export. Měnou je euro, do roku 2002 platili lirami. Co se týče zemědělství, na celkovém hrubém národním produktu se podílí jen asi 1 %, ale je v něm zaměstnáno téměř 6 % ekonomicky aktivního obyvatelstva. Orná půda zabírá 41,6 % území, lesy 22,4 % a louky a pastviny asi 15 %. Je rozdíl mezi zemědělstvím na severu a na jihu.

Itálie je známa strojírenstvím, především dopravním. Známá je společnost FIAT Holding (FIAT, Iveco, Ferrari, Lancia, Alfa Romeo, Maserati) a společnosti vyrábějící zemědělské stroje a vlaky. Itálie je pátá na světě ve stavbě lodí (0,777 BRT v roce 1999).

Dalšími odvětvími jsou průmysl elektrotechnický, chemický, textilní, papírenský, potravinářský, průmysl stavebních hmot a výroba železa a oceli. Itálie je po Číně a Hongkongu třetí největší vývozce (28 mld. USD) a sedmý největší dovozce textilních výrobků (15 mld. USD). V potravinářství je významná produkce vína, cukru, masa, mléka, sýrů, těstovin, vlny a rybích výrobků.

Celní a devízové předpisy

Omezení množství platí pro následující kategorie spotřebního zboží:
- 800 ks cigaret nebo 400 ks cigaret o váze 3 g/ks nebo 200 ks doutníků nebo 1 kg tabáku
- alkoholické nápoje mohou dovážet osoby starší 17 let (10 l alkoholických nápojů s obsahem vyšším než 22%,20 l alkoholických nápojů s obsahem nepřesahujícím 22 % alkoholu,2 l lehkých vín ),90 l vín, z toho60 l šumivého vína, 110 litrů piva

Výše uvedená množství jsou považována za obchodní dovoz.

Dovoz benzínu v kanystru je zakázán. Dovoz a vývoz hotovosti je omezen na částku 10.000,- EUR. Při dovozu/vývozu vyšším, než uvedená částka je třeba vyplnit prohlášení o dovozu/vývozu peněz.

Doklady

Občan ČR může vstupovat a pobývat na území ostatních členských států EU bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti.

Občanský průkaz je chápán jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele, nikoli pro dítě v něm zapsané. Je nezbytné, aby dítě, které cestuje společně s rodičem a je zapsáno v jeho občanském průkazu, bylo vybaveno svým vlastním cestovním dokladem.

U řidičů se vyžaduje technický průkaz, řidičský průkaz, zelená karta.

Více informací naleznete zde.

Důležitá telefonní čísla

118                  první pomoc 

113                  policie

115                  požárníci 
112                  karabiníci, evropské číslo pohotovostní služby 

116                  pomoc motoristům - autoklub

Zdravotní péče

Při cestě do Itálie by měli čeští občané uzavřít především pojištění léčebných výloh a výloh na repatriaci. Bezplatná lékařská péče je poskytnuta na stanici první pomoci (pronto soccorso) nebo ve státních zdravotnických zařízeních. Další léčení v nemocnicích je poskytováno pouze za úhradu, a to ve výši od 300,- EURO na den výše podle typu zařízení a péče. Úroveň zdravotní péče je v těchto typech zařízení dobrá. V soukromých zdravotnických zařízeních je nutno počítat s platbou v hotovosti za zdravotní úkony.

odjezd: v poledních hodinách

 

cena zahrnuje

  • dopravu luxusním busem
  • trajekt na Elbu a zpět (Piombino - Portoferraio)
  • 7x ubytování ve vybavených bungalovech (2+2) s možností vaření
  • organizátora CK
  • pojištění CK proti úpadku

cena nezhrnuje

  • stravování
  • cestovní pojištění: (možno sjednat v CK)

Nezávazná poptávka - Itálie - Elba na kole


?
Již 34. sezóna1991 - 2024