Irsko - smaragdový ostrov

  • Termín: 3.5.2022 - 15.5.2022
  • Počet dní: 12 dní
  • Číslo zájezdu: 202291
  • Cena: volejte 777 300 290
  • Doprava: Autobusová
  • Ubytování: kombinace bungalovů a hotelu
  • Strava: vlastní
  • Dostupnost: Volná místa
  • Nezávazná poptávka Objednat

Základní osnova program (předpoklad):
1.den odpoledne odjezd, non-stop přejezd přes SRN a Benelux do Francie, v ranních hodinách trajektem z Calais do anglického Doveru (plavba cca 90 min, v Anglii minus 1 hodina )
2.den
pokračování přes jižní Anglii do Walesu, zastávka u křídových útesů, návštěva zajímavých míst na trase,krátká návštěva Cardiffu, nocleh
3.den pokračováni na trajekt do Irska: Fishguard - Rosslare (plavba asi 4 hod), nocleh již v Irsku
4.den až 8.den
Program v Irsku (celkem 6-7x nocleh):
Glendalough = Irské Delfy - prohlídka keltského areálu zasazeného v krásné přírodě Kilkenny - nejkrásnější středověké městečko v Irsku s hradem, kláštery a světoznámým pivovarem GuinnessCashel - zřícenina hradu a bývalé sídlo keltských králů Killarney - národní park, prohlídka města a okolí s hradem Ross Castle a opatstvím Muckross Abbey Ring of Kerry - celodenní objezd poloostrova Iveragh, nejdivočejší a nejnádhernější scenérie západního pobřeží Irska s výhledy na skály, útesy a nekonečnou hladinu Atlantiku, průjezd nejvyšším irským pohořím, malé procházky,Cliffs of Moher - nejnavštěvovanější irská turistická atrakce, 250 m vysoké strmé pískovcové a břidlicové útesy, fantastické výhledy Burren = skalnatá země: Poulnabrone Dolmen, výběžek Hags Head, kouzelné přístavní městečko Kinvarra, Galway - tradiční a velmi živé město irské hudby s hradem Lynch´s Castle,Connemara National Park a Clifden výhledy na malebné panorama Twelve Bens Cong - město mezi dvěma jezery, zámek Ashford Castle (sídlo králů O´Conorsů) Clonmacnoise - jeden z nejzajímavějších odloučených irských klášterů na břehu řeky Shannon Dublin - rušná irská metropole, hrad, Národní galerie, Národní muzeum, parky, vládní budovy,Temple Bar - návštěva typických irských hospůdek
Fakultativně možnost: celodenní výlet lodí (bez autobusu)Aranské ostrovy - ostrov Inishmore, fascinující souostroví s mnoha keltskými památkami a prehistorickými opevněními, zajímavým geologickým složením a úchvatnými velmi strmými útesy.Na ostrově je možnost pěší, cyklo (kola lze zapůjčit) nebo taxi turistiky.
9.den dokončení programu v Irsku, odpoledne trajektem zpět do Anglie: Dublin - Holyhead) (cca 4 hodiny)a přejezd do Londýna, 2x nocleh na stejném místě
10.den Londýn - celý den program a prohlídka všech zajímavých míst (busem i pěšky):
Tower, Tower Bridge, Parlament, Big Ben, Buckinghamský palác, Hyde Park, Trafalgar, Piccadilly Circus, katedrála sv.Pavla, Westminsterské opatství, slavnostní střídání královských stráží a další ...
11.den ráno odjezd z Londýna, krátká zastávka v Canterbury, Dover a trajektem do francouzského Calais (90 min), non-stop návrat přes Benelux a SRN do ČR
12.den návrat do ČR
Celková trasa zájezdu bude cca: 5000 km

Navštívená místa

Wicklow Mountains - pás pohoří na jihovýchodě Irska, táhnoucí se z jihu od County Dublin, přes County Wicklow do County Wexford na severu. Nejvyšším vrcholem je Lugnaquilla s výškou 925 m, Mullaghcleevaun je druhým nejvyšším vrcholem se svými 847 m, zatímco hora Kippure je s 757 metry nejvyšším vrcholem v County Dublin.Jižní hranici Wicklow Mountains tvoří pohoří Croghan Mountain, nejvyšší bod na rozhraní okresů Wicklow a Wexford, které bylo v 19. století dějištěm irské zlaté horečky.


Glendalough - malebné údolí, někdy nazývané Irské Delfy, v 6. století zde sv. Kevin založil klášter, který záhy povýšil na irské duchovní centrum. Nachází se v jedinečném turistickém a přírodním ráji, zvaném Wicklow Mountains. Sv. Kevin byl poustevník a kněz, klášter byl zničen v roce 1398 anglickým vojskem, zbyla z něj 33 m kamenná věž z 9. stol., dominanta městečka a kamenné domy, v okolí věže je hřbitov. Do věže se uchylovali obyvatelé vesnice v době ohrožení. Věž neměla žádný vchod, vstupovalo se do ní oknem po provazovém žebříku. Místo je významnou památkou z dob nástupu křesťanství v Irsku a je častým cílem zájezdů a rodinných výletů.


Kilkenny - bezpochyby nejpůvabnější vnitrozemské středověké městečko v Irsku. Jeho význam vzrostl v 13. století, kdy se stal středověkým hlavním městem Irska. V 90. letech 14. století se dostal k moci anglonormanský rod Butlerů a vládu nad městem si podržel 500 let. Jejich vliv později zeslábl, ale jejich odkaz se odráží v historických budovách, z nichž řada podstoupila rekonstrukci. Kilkenny je na své dědictví hrdé a každý srpen pořádá nejvýznamnější umělecký festival v zemi. K atraktivitě města, nazývaného též "Marble City" (černému vápenci se říká kilkennský mramor), přispívá množství pubů a dílen uměleckého řemesla. Dominantou Uměleckou práci můžete na vlastní oči sledovat v Design Centre (CastleYard). Dominantou je hrad stojící na místě starší pevnůstky z r. 1192, naposledy byl upravován v roce 1826 a Katedrálou St. Canices Cathedral, která je považována za jednu z nejkrásnějších gotických staveb Irska.


Killarney National Park první národní park v zemi, který přenechal státu majitel sídla Muckross House v roce 1932. Park byl několikrát rozšířen a dnes jeho rozloha činí 10 289 hektarů. Původní jádro mělo rozlohu cca 4300 hektarů a jednalo se o okolí Muckross House. Později k němu byla přidávána okolní krajina včetně Knockreer, Ross Island, Innisfallen a oblasti Glena, Ullauns a Poulagower. Dnes jeho rozloha činí 10 289 hektarů. Příznivce si získává svým rozmanitým přírodním bohatstvím zahrnujícím jezera, řeky, vodopády, rašeliniště, stále-zelené dubové lesy a pohoří Mangerton, Torc, Shehy a Purple. Nemalou pozornost si zaslouží historické budovy, trosky hradů a opatství, největší pozornost však přitahují jezera.

Muckross Abbey - ruiny františkánského opatství z roku 1448, které bylo vypáleno Cromwellovou armádou. Pozoruhodností je obrovský tis na centrálním nádvoří obklopený klenutým podloubím.


Killarney - městečko s 9000 ob. a tajuplným hradem Ross leží poblíž břehů jezera Lough Leane.

Ring of Kerry - jedinečná pobřežní panoramatická silnice, skoro 200 km dlouhá se obtáčí kolem celého poloostrova Iveragh, nejdivočejší a nejnádhernější scenérie západního pobřeží Irska s výhledy na skály, útesy a nekonečnou hladinu Atlantiku

Poloostrov Dingle - méně turistický a přitom se jedná o oblast, která je jedna z nejkrásnějších v Irsku. V oblasti kolem se natáčely slavné filmy, jako např. Ryanova dcera, nebo Navždy a daleko (s Tomem Cruisem a Nicole Kidman). Město Dingle je dobrým výchozím bodem pro výlety do všech částí poloostrova. V okolí můžete navštívit kruhové pevnosti, keltské kříže a mnoho dalších starobylých památek.                                                   Mezi obyvatele již 20 let patří proslulý delfín Fungie, který se nachází v zátoce Dingle Bay. Každý den jsou do této zátoky pořádány výlety a pokud turisté tohoto delfína nezahlídnou, vrací se jim peníze zpátky. Veškeré suvenýry z oblasti Dingle právě zobrazují delfína Fungiho.

Burren je krasová oblast nacházející se na západě Irska v hrabství Clare. Tento na první pohled pustý nehostinný kraj se vyznačuje holým a rozpraskaným vápencovým povrchem připomínající měsíční krajinu. Rozkládá se na zhruba na 250 km2. Část oblasti o rozloze 15 km2 je irským národním parkem.

Dolmen Poulnabrone - náhrobní portál stojící zhruba ve středu oblasti Burrenu. Pochází z doby bronzové, kolem 1700 př. n. l. Někdy je kvůli podobnému postavení kamenů přezdíván Malý Stonehenge. V Burrenu je i mnoho jiných dolmenů, ale většinou se jedná jen o jejich zbytky, Polnabrone je z nich nejzachovalejší a nejznámější.

Cliffs of Moher - strmé pískovcové a břidlicové útesy na pobřeží Atlantského oceánu.Táhnou se v délce několika kilometrů a jejich kolmé skalní stěny dosahují výšky až 250m. Turisty láká především jejich velikost, mocnost a sledování vln tříštících se o jejich drsné strmé stěny. Na nejvyšším útesu je postavena O'Brianova věž sloužící jako rozhledna od roku 1853. Jedno z turisticky nejnavštěvovanějších míst v Irsku.

Connemara National Park - nádherná krajina typická pro západní Irsko s bohatou flórou a divokými koníky, směs bezedných bažin, rozesetých jezer, které stojí v obklíčení světlešedých hor.
Někteří lidé toto místo spontánně nazývají rájem na zemi.

Galway - brána do Connemary a tradiční město irského jazyka, hudby a pouličního divadla u řeky Corrib, hrad Lynch´s Castle, úzké uličky. Leží na západním pobřeží Irska s 70 000 ob a je považováno za kulturní centrum celého Irska, protože právě zde se koná mnoho festivalů a je zde více než jinde udržován tradiční folklór. Galway není příliš velké, takže stačí projít Eyer Square, navštívit katedrálu, latinskou čtvrť a některou z mnoha hospůdek. Nedaleko odtud je také původně rybářská vesnice Claddagh (nyní už je součástí Galwaye), kde se zrodil tradiční irský symbol - The Claddagh Ring.

Clifden - tzv. kamenné schodiště, hlavní město Connemary s výhledem na malebné panorama Twelve Bens.

Aranské ostrovy - Aran Islands - fascinující souostroví s mnoha keltskými památkami, prehistorickými opevněními a úchvatnými strmými útesy. 3 vápencové ostrovy v zálivu Galway Bay. Největším ostrovem je Inishmore, dále Inishmaan a nejmenším a nejvýchodnějším je Inisheer. Původně se vědci domnívali, že se jedná o pozůstatek ledovcové činnosti, nyní se ukazuje, že souostroví bylo spíše modelováno silnou erozivní činností. Ostrůvky jsou místem, kde může člověk ochutnat pravou atmosféru irských hospůdek, umění i venkova. Na ostrovech se mluví irsky a v důsledku izolace atlantským oceánem zde ještě na počátku 18. století přežíval poněkud primitivní způsob života. Hlavním hospodářstvím je zde nyní turistický ruch, chov ovcí a rybolov. Inis Mór (v překladu velký ostrov) je největší, nejosídlenější a přitahuje nejvíce turistů. Písečné pláže na jedné straně zde silně kontrastují se strmými útesy na protilehlé části ostrova. Je to jakási nakloněná plošina s pískovcovým podkladem, kam oko dohlédne všude jen samé kameny, obnažené skály s hlubokými rovnoběžnými rýhami, nebo zítky s nasucho poskládanými kameny.

Clonmacnoise - klášterní osada, založená v roce 548 na břehu řeky Shannon, v 7.až 12.stol. se stala vůbec nejvýznamnějším irským kulturním a duchovním centrem.

Dublin

Hlavní a největší město Irské republiky, správní středisko, centrum průmyslu, obchodu a školství. Podle vykopávek stálo na jeho místě keltské sídliště. Má rozlohu 114,99 km² a čítá 495 781 obyvatel (2002); celá aglomerace pak zahrnuje asi 1,1 milionu obyvatel. Město se rozkládá na východním pobřeží Irska v ústí řeky Liffey do Irského moře. Průměrná nadmořská výška je 20 m. Řeka dělí město na Northside - chudší severní část a Southside - bohatší jižní část.

Londýn

Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska je nejen největším městem západní Evropy, ale je také jejím historickým, finančním a kulturním centrem. Jako hlavní město je také sídlem královny, vlády a parlamentu. Je jedním z nejdůležitějších měst světa a představuje jedno z největších obchodních center. Patří k nejnavštěvovanějším městům na světě.

 

 

..smaragdová  jezera, divoká pobřeží, příkré útesy, zelené louky, úchvatné hrady a opatství se stále žijícím keltským duchem. Fantastická atmosféra v místních hospůdkách s typickou irskou muzikou a především nesmírně příjemní lidé … to je to pravé Irsko …zelená perla v Atlantiku,  země, která se zkrátka musí vidět....

Hlavní město                            Dublin (1,2 mil)

Rozloha                                   70 273 km²

Počet obyvatel                         4 590 000

Hustota osídlení                       65,3 obyv./km²

Nejvyšší bod                            Carrauntoohill (1 041 mnm)

Jazyk                                       angličtina, irština

Státní zřízení                           republika

Hlava státu                              prezident Michael D. Higgins

Největší města                         Dublin (1,1 mil.), Cork (200 tis.), Limerick (92 tis.), Galway (77 tis.)

HDP na osobu                          39 638 USD

Průměrný věk dožití                 80,3 let

Telefonní předvolba                 +353

 

V cizině žije více lidí irského původu (desítky milionů) než v samotné zemi. Na počest patrona Irska, svatého Patrika, se každoročně 17. března slaví po celém světě Den svatého Patrika. 

Ačkoliv se irský hrubý domácí produkt na hlavu ve světovém měřítku pohybuje mezi 12. až 17. místem, v závislosti na zdroji, Irsko bývalo jedním z nejchudších států západní Evropy a mělo vysokou míru emigrace. V 50. letech 20. století byla zavedena ekonomie protekcionismu a Irsko se v roce 1973 připojilo k Evropskému společenství (současné Evropské unii). V 80. letech 20. století vedla ekonomická krize Irsko k započetí velkých ekonomických reforem. Následná liberální ekonomická politika (mj. výrazné snížení daní ve srovnání s ostatními zeměmi EU) vedlo k celkové ekonomické prosperitě v letech 1995–2007. Období si díky tomu i vysloužilo přezdívku „Celtic Tiger“ (česky „keltský tygr“). Avšak v návaznosti na celosvětovou finanční krizi bylo v roce 2008 toto období rychlého ekonomického růstu uťato.

Irsku náleží sedmá příčka žebříčku indexu lidského rozvoje. Stát se pyšní největší kvalitou života na světě – drží první místo v indexu kvality života z roku 2005 – a umístil se na šestém místě v světovém indexu míru (2012). Irsko je také velmi dobře hodnoceno za vzdělávací systém, politickou svobodu a lidská práva, svobodu tisku a ekonomickou svobodu. 

Geografie

Irský ostrov je s rozlohou 84 412 km² druhým největším z Britských ostrovů. Omývají jej vody Atlantského oceánu na západě, Keltského moře na jihovýchodě a Irského moře na východě.

Povrch Irska je převážně nížinatý, zejména pak v centrálních oblastech. Hornatiny se vyskytují v blízkosti pobřeží.

Nejdelší řekou nejen Irska, ale i Britských ostrovů je 386 km dlouhá řeka Shannon.

Na většině území Irska leží louky a vřesoviště. 15 % území pokrývají rašeliniště a 5 % rozlohy zaujímají původní listnaté lesy. V zemi překvapivě rostou vavříny, myrty a planiky, které rostou především ve středomoří. Irská fauna už není tak bohatá, jak bývala před příchodem lidí. S jejich příchodem vymizely zdejší populace bobrů, divokých koček, medvědů a vlků.

Hospodářství

V současnosti je nejméně rozšířeným odvětvím irského hospodářství zemědělství. Vytváří asi 5 % HDP. Jen pro srovnání: služby 49 % a průmysl 46 %. Irsko má nepříliš významné nerostné bohatství. Těží se především olovo a zinek, dále měď, rašelina, stavební materiál, stříbro a zemní plyn. Rozvíjí se především průmysl chemický a petrochemický, elektronický, kovozpracující, nábytkářský a potravinářský. Vyrábějí se zde i dopravní prostředky a počítače.

Nejdůležitějším odvětvím zemědělství je tradiční chov ovcí, ovčí vlna je vyvážena do jiných zemí. Dále se také pěstují brambory.

Obyvatelstvo

Genetické výzkumy ukazují, že první osadníci Irska migrovali z Pyrenejského poloostrova během konce doby ledové. Po mezolitu přinesli migranti z neolitu a doby bronzové do Irska keltskou kulturu a jazyky. Kultura se rozšiřovala po ostrově a gaelské tradice se staly v Irsku převládající. Dnes mají Irové převážně gaelský původ, a přestože část populace je norského, anglonormanského, anglického, skotského, francouzského a velšského původu, tyto skupiny netvoří výrazné menšiny. Gaelská kultura a jazyky tvoří významnou část národní identity. Ve Spojeném království jsou irští Travellers etnická menšina, politicky spojeni s pevninskými romskými a cikánskými skupinami, ale v Irsku ne - tam jsou klasifikováni jako „sociální skupina“.

Irsko má nejrychleji rostoucí (do počtu) populaci v Evropě. Růst v roce 2006 byl 2,5 %, třetí rok bez přerušení byl větší než 2 %. Tak rychlý růst může být přičten klesající úmrtnosti, zvyšující se porodnosti, vysoké imigraci – imigranti nyní tvoří přibližně 10 % irské populace.

Významným faktorem růstu je i fakt, že Irsko je jedna ze tří zemí Evropské unie (spolu s Maltou a Polskem), kde jsou zakázány potraty (jsou povoleny pouze v případě ohrožení života matky).

 

cena bude zahrnovat:

  • dopravu busem
  • 4x trajekty Francie - Anglie - Irsko a zpět        
  • 7x ubytování Irsko: hostely, apartmány, bungalovy (většinou 4 osoby, možnost vaření)
  • 2x ubytování Anglie - hotely
  • průvodce a organizátora CK
  • komplexní a dokonalé cestovní pojištění včetně storna zájezdu

cena nebude zahrnovat:

  • ostatní stravování
  • vstupy
  • fakultativní výlety

 

Nezávazná poptávka - Irsko - smaragdový ostrov


?
Již 34. sezóna1991 - 2024