Filipíny

  • Termín: listopad
  • Počet dní: 16 dní
  • Číslo zájezdu: 201955
  • Cena: od 59 000 CZK
  • Doprava: Letecká
  • Ubytování: Hotely - Pensiony
  • Strava: snídaně
  • Dostupnost: Volná místa
  • Nezávazná poptávka Objednat

..barokní katedrály z dob španělské kolonizace, fantastické scenérie 2 000 let starých rýžových teras, aktivní vulkány, nezapomenutelné přírodní scenérie krasových homolí, jeskynních řek a hlavně průzračné smaragdově modré moře s korálovými útesy a liduprázdnými plážemi - to vše Vás čeká v této neobyčejné a nádherné zemi...

Filipíny

Hlavní město:            Manila

Rozloha:                    300 000 km² (72. na světě)

Nejvyšší bod:             Apo (2 954 m n. m.)

Časové pásmo:          +8

Počet obyvatel:          102 624 209 (12. na světě, 2016)

Jazyk:                        filipínština, angličtina (úřední), španělština, arabština

Náboženství:             83 % římští katolíci, 10 % ostatní křesťané, 5 % muslimové

Státní zřízení:            unitární prezidentská republika

Vznik:                        12. června 1898 (nezávislost na Španělsku)

Prezident:                  Rodrigo Duterte

Měna:                         filipínské peso (PHP) 

Geografická poloha:

Filipíny jsou souostroví skládající se ze 7107 ostrovů na celkové ploše 300 tisíc km2. Nacházejí se mezi 116. a 126. stupněm východní délky a 4. a 21. stupněm severní šířky a z východu je ohraničuje Filipínské moře, ze západu Jihočínské moře a z jihu Celebeské moře. Několik set kilometrů jihozápadně se nachází ostrov Borneo a severně od Filipín se nachází Tchaj-wan. Jiho-jihozápadně se nacházejí ostrovy Moluky a Celebes a východně se nachází Palau.

Filipíny se dělí do tří ostrovních skupin: Luzon, Visayas a Mindanao. Přístav Manila v části Luzon je hlavním a druhým největším městem země.

Většina hornatých ostrovů je vulkanického původu a jsou pokryty tropickým deštným pralesem. Nejvyšší hora Apo, která se nachází v části Mindao, měří 2954  m. Je zde mnoho aktivních sopek, jako například Mayon Volcano, Pinatubo či Taal Volcano

Podnebí:

Filipíny leží v horkém a vlhkém tropickém podnebném pásu. Průměrná roční teplota se pohybuje kolem 26,5 °C. Na Filipínách existují tři roční období: „Tag-init“ či „Tag-araw“ (teplé období nebo léto od března do května), „Tag-ulan“ (období dešťů od června do listopadu) a „Tag-lamig“ (chladné období od prosince do února). Podnebí ovlivňuje také východoasijské monzunové proudění. Jihozápadní monzun (od května do října) je známý jako „Habagat“ a suché větry severovýchodního monzunu (od listopadu do dubna) jsou známé jako „Amihan.“ Nejchladnějším měsícem je leden a nejteplejším květen. Teplota a vlhkost dosahují maxima v dubnu a květnu. Manila a většina nížinatých oblastí jsou od března do května prašná s velmi teplým počasím. V tomto období teplota zřídkakdy klesne pod 37 °C a teplota u moře jen vzácně klesne pod 27 °C. Roční úhrn srážek dosahuje v hornatých oblastech východního pobřeží 5000 mm, zatímco v některých údolích se jedná o hodnoty pod 1000 mm.

Politika:

Filipíny jsou zastupitelskou demokracií, prezidentskou republikou. Filipíny jsou unitární stát mimo Autonomní region Muslimské Mindanao. Prezident je hlava státu i hlava vlády a vrchní velitel, je volen přímou volbou na 6 let. Bikamerální Kongres se skládá z horní komory, Senátu Filipín, a komory dolní, Sněmovny reprezentantů Filipín, která je volena na 3 roky.

Administrativní dělení:

Geograficky se 7 tisíc filipínských ostrovů dělí do 3 skupin ostrovů: Luzon, Visayas a Mindanao. Ty se dále dělí na 18 regionů, 81 provincií, 144 měst, 1490 obcí a 42029 malých obcí zvaných barangay (stav v červnu 2015)

Ekonomika:

Co se nerostného bohatství týče, jsou Filipíny velmi bohaté. Nachází se zde naleziště rud železa, mědi, zinku, olova, manganu, chromu, zlata, stříbra, rtuti a kobaltu. Jsou zde i ložiska dvou důležitých paliv, ropy a černého uhlí.

Zemědělstvím se živí asi 40 % obyvatel. Zemědělská půda zaujímá asi 34 % území státu. Nejvýznamnější plodinou je kokosová palma. Zpracováním dužiny jejich plodů (kokosové ořechy) se vyrábí tzv. kopra. Filipíny jsou v její výrobě a produkci první na světě. Ještě se zde pěstují ananasy, banány, batáty, cukrová třtina, kakao, kaučukovník, káva, kukuřice, mango, maniok, rýže a tabák. Zemědělství převládá nad průmyslem.

Filipíny patří k rozvojovým zemím. Donedávna zde převládala tradiční odvětví průmyslu – průmysl potravinářský, textilní, dřevařský a částečně chemický. Od 70. let 20. století začíná na významu nabírat strojírenství. Významnými odvětvími strojírenství se stala výroba videorekordérů, televizorů a radiomagnetofonů a montáž automobilů. Největším průmyslovým centrem země je hlavní město Manila, zde je soustředěno téměř 90% veškerého filipínského průmyslu.

Obyvatelstvo:

Drtivou většinu populace ostrovů tvoří Filipínci (96%), kteří mluví jazyky malajsko-polynéské jazykové skupiny (Tagalogové 28,1 %, Cebuanové 13,1 %, Ilokanové 9 %, Bisajové 7,6 %, Hiligajnon Ilongové 7,5 %, Bikolové 6 %, Warayové 3,4 %).[16] Zbytek tvoří nespočitatelné menšiny (např. Číňané). Mezi původní obyvatele se řadí Negritové nebo horští Ifugaové, kteří byli až do počátku 20. století obávanými lovci lebek. V pobřežních oblastech žijí tzv. mořští cikáni. K římskokatolické církvi se v současnosti hlásí 81 % Filipínců.[16].Celkem 11,6 % obyv. jsou věřící dalších křesťanských církví.

Vízum na Filipíny:

Občané ČR: Pro vstup je nutný cestovní pas platný ještě alespoň 6 měsíců po plánovaném návratu, vízum pro cesty do 90 dnů není potřeba.

 

 

 

 

 

 

FILIPÍNY

 

Manila - hlavní město Filipín, večerní Rizal park, historická čtvrt Intramuros s katedrálou a hradbami

Ostrov Luzon

Banaue - Batad - oblast s 2 000 let starými rýžovými políčky, vodopády, jeskynní odlast Sagada

Vigan - jedno z nejstarších filipínských měst, přežívší ukázka španělského koloniálního města v Asii

Mt. Pinatubo (1.450 m) - možnost turistiky v oblasto sopky

 

Ostrov Palawan a Busuanga

Vypravte se na jeden z tisíce malých písečných ostrůvků obklopených průzračným mořem, objednejte si exoticky barevnou grilovanou rybu, chutné krevety nebo četstvé šťavnaté mango, naskočte na lodičku a splňte si všechny představy o kouzelném výletu do země, kde se všichni usmívají a nikdo nic neřeší...

 

Coron - hlavní město ostrova Basuanga, úchvatný kraj plný malých vesniček, pralesů a úrodné zemědělské půdy, základna pro výlety do oblasti Calamianských ostrovů

Puerto Princessa - hlavni město ostrova Palawan, pláž Nagtabon, domorodý kmen Batak

Sabang - plavba po podzemní řece (UNESCO)

El Nido - vstupní brána do oblasti Bacuitských ostrovů, celodenní výlet lodí, koupání, šnorchlování, Nacpan Beach, možnost fakultativního výletu na skútrech

 

Cena zahrnuje:

  • letecká dopravu na Filipíny a zpět
  • leteckou dopravu mezi ostrovy
  • letištní a bezpečnostní taxy. palivové příplatky
  • doprava klimatizovanými minivany
  • ubytování v hotelech, pensionech a bungalovech se snídaní
  • vstupy do národních parků
  • 3x lodní výlet (Sabang. El Nido, Coron)
  • průvodce CK
  • informační schůzku před odletem
  • pojištění CK proti úpadku

Cena nezahrnuje:

  • ostatní stravování (možnost přiobjednat večeře)
  • fakultativní služby
  • cestovní pojištění (možno sjednat v CK)

 

REZERVUJTE MÍSTA VČAS !!!

Na základě Vašich nezávazných rezervací a počtu zájemců bude včas rozhodnuto o konání expedice a určen termín infromační schůzky

Konečný termín bude zájemcům oznámen a zveřejněn na našich stránkách

Uvedené ceny jsou pouze orientační a byly kalkulovány k 31.8.2017. V případě výrazných změn kurzu CZK může dojít k úpravám ceny zájezdu (viz. všeobecné smluvní podmínky)

Nezávazná poptávka - Filipíny


?
Již 34. sezóna1991 - 2024